Tietotekniikka
Diggaatko digistä?
Tarjoamme monipuolista opetusta ja digitukea matalalla kynnyksellä liittyen tieto- ja viestintätekniikkaan. Suosituimmilla kursseillamme tutustutaan mm. mobiililaitteisiin, tietoturvaan sekä ohjelmointiin ja tekoälyyn. Välttämättömien digitaitojen oppiminen helpottaa mm. sähköisten asiointipalveluiden käyttämistä sekä edistää työ- ja opiskeluvalmiuksia.
Opetus on suunnattu niin aloittelijoille, peruskäyttäjille kuin hyötykäyttäjillekin. Järjestämme kursseja edullisesti tai maksutta myös erityisryhmille kuten kehitys- ja näkövammaiset ja työttömät sekä maahanmuuttajat.
Oppimaan pääset matalalla osallistumiskynnyksellä kursseilla, luennoilla ja tietoiskuissa sekä avoimissa digipisteissä. Opetus järjestetään yleensä pienryhmissä lähiopetuksena opiston moderneissa tietotekniikkaluokissa tai verkko-opetuksena. Digiopastus on henkilökohtaista ja edellyttää ajanvarausta.
Kurssien taitotasot
Tietotekniikkaopetus pyrkii tarjoamaan matalalla osallistumiskynnyksellä yhdenvertaisia opiskelumahdollisuuksia kaikille ainealasta kiinnostuneille. Tietotekniikkakursseille on määritelty taitotaso vaativuuden ja etenemisnopeuden mukaan perustuen Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieke ry:n digitaitotasomalliin. Avaa digitaitotasomalli tästä.
Kursseille on määritelty taitotasot vaativuuden ja etenemisnopeuden mukaan:
Aloittelevana digilaitteiden käyttäjänä et ole vielä juurikaan perehtynyt älypuhelinten, tablettien, tietokoneiden tai muiden digilaitteiden käyttöön. Haluat ehkä saavuttaa tietoyhteiskunnassa tarvittavat perusvalmiudet laitteiden ja sovellusten käyttöön, tietoturvaan ja viestintään liittyen. Kursseillamme
- saat valmiudet digilaitteiden ja sovellusten sujuvaan ja turvalliseen käyttöön
- opit hakemaan tietoa Internetistä
- osaat tunnistautua ja käyttää sähköisiä viestintä-, asiointi- ja julkispalveluita
- opit suhtautumaan kriittisesti Internetistä löytyvään tietoon
- opit ymmärtämään perustiedot tekijänoikeudesta, nettietiketistä ja tietoturvasta
Peruskäyttäjä on henkilö, jonka tavoitteena on hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa sujuvasti työssä, opiskelussa tai vapaa-aikana. Henkilön osaamistaso vastaa tietoyhteiskunnan ja työelämän tarpeisiin. Peruskäyttäjänä oppistavoitteitasi voivat olla, että
- saat hyvät valmiudet laitteiden laajaan käyttöön arkielämässä
- opit käyttämään sujuvasti eri viestintäpalveluita ja yhteistyövälineitä
- opit tuottamaan ja muokkaamaan tietoa tarkoitukseen soveltuvilla alustoilla
- ymmärrät niin teknisen kuin inhimillisen näkökulman tietoturvaan ja tietosuojaan liittyen
- osaat viestiä ja toimia vuorovaikutuksessa omissa työ-, opiskelu- tai vapaa-ajan verkostoissa
- osaat käyttää pilvipalveluita ja sosiaalista mediaa ymmärtäen tiedonjakamisen periaatteet sekä niihin liittyvät yksityisyysasetukset ja mahdolliset riskit
Ajanhallinta, tiedonhaku ja -hallinta sekä tietosuoja ja tekijänoikeudet ovat hyötykäyttäjän keskeisiä osaamisalueita. Lisäksi toimisto-ohjelmien, verkkojulkaisujen, ohjelmoinnin ja muilla erityiskursseilla voit saavuttaa hyötykäyttäjän tason, jolloin sinulla on valmiudet
- tieto- ja viestintätekniikan tehokkaaseen ja monipuoliseen hyödyntämiseen elämän eri osa-alueilla
- teknisen osaamisen lisäksi oppia syvällisemmin ja soveltaa uusia välineiden käyttömahdollisuuksia ja toimintamalleja
- viestiä sujuvasti ja toimia vuorovaikutuksessa erilaisissa verkostoissa etätyövälineisiin tukeutuen
- tunnistaa informaatioergonomian perusteita ja kyetä huomioimaan saavutettavuusnäkökulmia
Juuri tänään ajattelin, miten tautisen hyvä paikka Työväenopisto on ollut minulle ja olen todella puhunut siitä ystävilleni. Missä muualla voisin opiskella windows10 tai Android-puhelinta ja kieliä. It-osaamiseni ja rohkeuteni käyttää omaa tietokonetta ja puhelinta on kasvanut. Opettajat ovat ihan mahtavan hyviä!
Digitukea itseopiskelijoille
Käytä hyväksesi avoimen ja joustavan itseopiskelun tukipalveluita avoin oppimiskeskus Ainossa, digipisteissä ja Opistotalon kirjastossa. Taitojen oppiminen ja soveltaminen voi tapahtua ryhmäopetuksen lisäksi itsenäisesti. Tarvittaessa voit varata henkilökohtaisen digiopastusajan tietotekniikkaopettajalta.
Tukimateriaalia
Opiston YouTube-kanavalta löydät paljon lyhytohjeita mm. Googlen palveluiden ja Teamsin käytöstä.
Lisätietoa
Tarvitsetko lisätietoja? Pohditko sopivaa kurssitasoa? Aineenopettajat antavat opinto-ohjausta, auttavat sinua valitsemaan kursseja ja vastaavat kaikkiin opintoihin liittyviin kysymyksiin ennen ilmoittautumista ja opetusjakson aikana.