Esittävien taiteiden viikolta puutut enää sinä

Esittävien taiteiden viikot 22.4–7.5. ovat jokakeväinen näyteikkuna Helsingin työväenopiston toimintaan.

Esittävien taiteiden viikot ovat jokakeväinen näyteikkuna Helsingin työväenopiston toimintaan. Tarjolla on niin konsertteja, klovneja, tanssia kuin teatteriakin. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Houkuttelisiko kuoron keikka, kitarakonsertti tai nykytanssiesitys? Muun muassa näitä kaikkia on tarjolla Helsingin työväenopiston vuotuisesti järjestettävillä Esittävien taiteiden viikoilla.

Työväenopiston kevätlukukausi huipentuu jo perinteeksi muodostuneilla Esittävien taiteiden viikoilla. Vuonna 2024 juhlaviikot järjestetään 22. huhtikuuta alkaen.

Viikot ovat opiston tapahtumataivas, jossa vuoden aikana työväenopiston erilaisilla kursseilla opitut taidot esitellään yleisölle. Mukana on niin klassista musiikkia, jazzia, kirjallisuuskeskusteluja, nyky- ja afrotanssia, bändejä, lavarunoutta kuin improvisaatioteatteriakin.

Viikkojen anti, esiintyvien ryhmien ohjelmanumerot, on näyteikkuna työväenopistojen taideaineiden sisältöön. Likoon laittavat itsensä niin opiskelijat kuin opettajatkin. Takana on tuntikausia harjoittelua, uuden oppimista, naurua ja itsensä ylittämistä.

Työväenopisto on tapahtumataivas

Musiikin suunnittelijaopettaja ja tiimivastaava Satu Luomajoki on yksi heistä, joka on mukana kokoamassa Esittävien taiteiden viikkoja. Hänen mukaansa idea luovuutta pursuavaan juhlaan lähti viikosta, jolloin Helsingin työväenopiston teatterialan opiskelijat esiintyivät yleisölle.

Vuosien varrella mukaan on tullut monessa eri muodossa niin tanssia, musiikkia kuin runouttakin.

– Moni tuntee Helsingin työväenopiston kursseistaan. Se on myös kulttuuritalo, joka tarjoaa kaupunkilaisille valtavan määrän erilaisia tapahtumia.

Kevään Esittävien taiteiden viikkojen suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Tulossa on muun muassa Kuorofestivaalit, drag show ja suuri kitarakonsertti, jossa Opistotalon Juhlasalin lavalle kokoontuu jopa 70 kitaristia. Viikoille sattuvaa Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan lukuisin tanssiesityksin afrosta balettiin. 

Esityksiä järjestetään eri puolilla Helsinkiä. Opistotalon lisäksi areenoina toimivat esimerkiksi Kanneltalo, Vuotalo, ja kaupungin kirjastot.

Täydet salit

Yleisömäärä Esittävien taiteiden viikoilla on ollut kasvussa.

– Suosituimpiin tapahtumiin on ollut jopa niin kova tunku, että olemme joutuneet miettimään, miten kaikki ihmiset saadaan sopimaan saliin.

Vuosittain yleisöltä tulee paljon positiivista palautetta.

– Kerran sain palautteen, jossa harmiteltiin sitä, että tapahtumia on viikkojen aikana niin paljon, että ne menevät päällekkäin. Palautteen antaja olisi halunnut osallistua niistä jokaiseen, Satu sanoo ja hymyilee.

Kuulijasta kokijaksi

Esittävien taiteiden viikkojen tapahtumiin on vapaa pääsy. Mukaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset, ja myös lapsiperheet on otettu suunnittelussa huomioon. 

Tapahtumissa yleisö voi heittäytyä perinteisestä näkijän ja kuulijan roolista kokijaksi ja tekijäksi. Open mic -illassa mikrofoni on avoin kirjoittajille ja tekstintulkitsijoille. Esitysten seuraamisen lisäksi yleisö pääsee kokeilemaan improvisaatiota, tanssia ja vaikkapa klovnin nenää.

Satu toivoo, että kevään Esittävien taiteiden viikkojen annista tulisivat nauttimaan myös erityisesti sellaiset ihmiset, joilla ei ole niistä aiempaa kokemusta. Tarjonnan monipuolisuus voi yllättää, sillä ohjelmistossa on jokaiselle jotakin kiinnostavaa.

– Saattaa käydä myös niin, että aiheesta innostuessaan löytää itsensä joltain työväenopiston syksyn kurssilta.


TEKSTI: Eveliina Lauhio

Tervetuloa näytöksiin!

Opistoteatteri esittää: Canthia – Minna Canthin novelleja näyttämöllä, 23.3–4.5. Opistotalo, Helsinginkatu 26 (ilmonet – Kurssi – H241914. ETV: Opistoteatteri esittää: Canthia – Minna Canthin novelleja näyttämöllä.)

Intologia – pitkä impro esittää,  pe 12.04.2024 klo 18:30, Opistotalo, Helsinginkatu 26 (ilmonet – Kurssi – H242562. ETV: Intologia – pitkä impro esittää.)

Bändit soimaan!, 17.4. ja 24.4. klo 19.00, Maunula-talo, Metsäpurontie 4 (https://ilmonet.fi/course/H241665

Kuorofestarit 22.–27.4., Opistotalo, Kanneltalo sekä kaupunginkirjastot ja Diakonissalaitoksen kirkko Kalliossa. (https://ilmonet.fi/course/H241346)

Suuri kitarakonsertti, ke 24.4. klo 19-20.30, Opistotalo, juhlasali (ilmonet – Kurssi – H240373. Suuri kitarakonsertti.)

Tanssia esittävän taiteen viikolla 24.-28.4.2024 (ilmonet – Haku)

Tunneteatteri esittää: Fantasia, 25.4/27.4/2.5, Opistotalo, Helsinginkatu 26, (ilmonet – Kurssi – H241911. ETV: Tunneteatteri esittää: Fantasia.)

Drag-tulokkaat esittävät: Rohkeet ja kauniit, la 27.4. klo 15–16.30, Opistotalo, juhlasali, Helsinginkatu 26 (ilmonet – Kurssi – H241920. ETV: Drag show.)

Lavarunokimara 2.5. klo 17:00, Opistotalo, Helsinginkatu 26 (ilmonet – Kurssi – H242379. Esittävien taiteiden viikot: lavarunokimara.)

Theatre Vuosaari 2.5./3.5./4.5., Vuotalo, Mosaiikkitori 2 (ilmonet – Kurssi – H242239. ETV:Theatre Vuosaari esittää.)

Maunula-teatteri esittää: Jessika – Vapaana syntynyt, 7.-12.5., Maunula-talo, Metsäpurontie 4 (https://ilmonet.fi/course/H242210)